Република България ● Община Смядово

Езици

1 юни - Международен ден на детето

сряда, 01.06.2016 г.
Категория: 

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони.

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи.

С много приятни и забавни изненади и аниматори от парти център започна днешният 1 юни - Международен ден на детето, в гр. Смядово.  Празникът се провежда от Община Смядово, под патронажа на г-жа Иванка Петрова – Кмета на община Смядово. Децата от община Смядово бяха щастливо изненадани от множество подаръци, детски песнички и забавни игри, а в хит се превърна възможността децата да се повозят на детско влакче, което специално за празника е на разположение на децата в продължение на два дни. По инициатива на Кмета на общината г-жа Петрова всички желаещи – не само деца, получават като подарък за днешния празник безплатен билет за пътуване с влакчето.

   

Г-жа Петрова направи изненада на Надежда Иванова Георгиева от гр. Смядово, която е част от ДВГ „Маргаритка“. Щастливото дете беше много развълнувано от получената компютърна конфигурация, лично дарена от г-жа Петрова.

Всички присъстващи деца на празника получиха парче вкусна торта и плодов сок.