Република България ● Община Смядово

Езици

Днес е Богоявление

сряда, 06.01.2016 г.
Категория: 

Днес честваме Богоявление

Йордановден или Богоявление е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан.

Българинът вярва, че както тогава небето се отваря и Господ изпълнява желания.

По същия начин вярвали и предците езичници, когато на същия ден се молели на Дажбог, който изпълнява желания, в същата нощ.

Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици. На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

По традиция и тази година в гр. Смядово беше отслужена празнична Света литургия в Православния храм в града, носещ името "Св. Архангел Михаил". След празничната църковна служба Отец Атанасий извърши празничен водосвет, след което хвърли Светия кръст в реката. За поредна година кръстът беше изваден от Красимир Спасов от Смядово. Той беше поръсен за здраве и благополучие и поздравен от Кмета на община Смядово г-жа Иванка Петрова. Беше извършено и освещаване на бойното знаме на Военното формирование в града.