Република България ● Община Смядово

Езици

Общи препоръки за лична хигиена с цел предпазване от инфекция

сряда, 18.03.2020 г.
Категория: 

Общи препоръки за лична хигиена с цел предпазване от инфекция
Като се има предвид настоящото разпространение на грипни вируси и коронавируси, се препоръчват следните правила за лична защита:
1. Правилно миене и грижа за ръцете
Измивайте ръцете си със сапун няколко пъти на ден в продължение на 20 до 30 секунди, включително и между пръстите. Подхранвайте редовно кожата си с крем за защита на кожата.
2. Дръжте ръцете далеч от лицето си
Избягвайте да докосвате с ръце устата, носа или очите си, защото по този начин вирусите могат да проникнат от ръцете чрез лигавиците в тялото Ви.
3. Кашляйте и кихайте по хигиеничен начин
Стойте на разстояние от други лица, когато кашляте и кихате. Кашляйте и кихайте в носна кърпичка за еднократна употреба или в свивката на лакътя на ръката, в никакъв случай не го правете в ръката си. Носната кърпа трябва да е изхвърли след еднократна употреба веднага в кошчето за боклук.
4. Обърнете внимание на първите признаци
Обърнете внимание при повишена температура, неразположение, кашлица и болки в крайниците. Ако се чувствате зле, уговорете час със семейния си лекар за консултация и диагноза, за да избегнете риска от инфекция в чакалнята.
5. Предпазвайте останалите хора
Ако е възможно, спазвайте разстояние най-малко от 1,5 метра, докато проявявате симптоми на заболяването. Най-добре е да се обръщате настрани, когато кашляте или кихате. Избягвайте физически контакт, като подаване на ръка, прегръдки, целувки и др., ако смятате, че сте болен. Ако Ви обгрижват у дома, опитайте се да стоите в отделна стая, доколкото това е възможно. Обърнете внимание на общата чистота на жилището Ви, особено в кухнята и банята. При издухване на носа Ви препоръчваме по-специално следното: Винаги използвайте носна кърпичка за еднократна употреба, като наистина я използвате само веднъж и след това я изхвърляйте веднага, напр. в найлонов плик, поставен непосредствено до леглото. Ако е възможно, измивайте ръцете си след това, за да избегнете разпространението на вируса на други хора.
6. Проветрявайте редовно затворени помещения
Проветрявайте затворени помещения три до четири пъти на ден за по десет минути. Това намалява броя на вирусите във въздуха и предпазва от изсушаване на лигавиците на устата и носа.
7. Пазете дистанция, избягвайте тълпите
Вирусите се разпространяват особено бързо, когато хората се намират на близко разстояние един до друг. Следователно можете да предотвратите заразяване, като спазвате дистанция от другите.
8. Информирайте се за хигиенните предпазни маски
Хигиенна маска, направена от многослойна филтърна повърхност, която се носи на брадичката, устата и носа (защита на устата и носа, например закупена от аптеката), предотвратява предимно броя на патогенните микроорганизми, които потребителят издишва в околната среда. В ограничена степен обаче тя предпазва и от вдишване на големи капчици или пръски.