Република България ● Община Смядово

Езици

Община Смядово ще подкрепи усилията за опазването на източнобалканската свиня

събота, 24.06.2017 г.
Категория: 

Кметът на община Смядово Иванка Петрова се срещна с представители на неправителствени организации и бизнеса във връзка с набелязването на мерки за опазване на източнобалканската свиня, която по настоящем е застрашена от изчезване. Месото от тази порода свине е основната съставка от която се произвежда истинската Смядовска луканка, чието название вече години наред се използва от различни фирми производители на месни деликатеси, продуктите на които обаче нямат нищо общо с оригиналната рецепта. В хода на разговора стана ясно, че животновъдите отглеждащи тази най-стара порода свине срещат значителни трудности, най-сериозната от които е бавното обособяване на горски участъци, където животните да се прехранват.

Една от набелязаните конкретни мерки по време на срещата в защита на този типично български продукт е обединяването на усилията на местната власт, неправителствения сектор и бизнеса за регистрирането на източнобалканската свиня като защитено географско указание. Регистрацията на източнобалканската свиня в Брюксел ще донесе значително по-голяма добавена стойност за производителите, както и за региона, тъй като подобна регистрация ще позволи месото от тези животни да достигне до повече пазари. Председателят на българския клон на неправителствената организация Slow Food Десислава Димитрова изказа готовност за оказване на експертно съдействие в подкрепа на усилията на общинска администрация в опазването на биоразнообразието на региона и в частност съхраняването на източнобалканската свиня.

„Наш приоритет е да правим всичко възможно, което ще допринесе за запазването на специфичните за региона традиции. Тази среща е част от усилията ни в тази насока и няма как да бъдем безразлични към това какво се случва относно запазването на тази порода животни, чието месо е в основата на оригиналната Смядовска луканка. Днес набелязахме конкретни решения, които ще способстват за съхраняването емблематичната за региона порода и заедно с това ще възродят добрите традиции в региона за производство на високо качествени месни продукти“, зяви по време на срещата Иванка Петрова.