Република България ● Община Смядово

Езици

Общински пролетен събор, 2017 г.

четвъртък, 23.03.2017 г.
Категория: 

ОБЩИНСКИ ПРОЛЕТЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО

„Да запеем заедно“

СМЯДОВО 2017

 

На 7 май 2017 г. за трета поредна година ще се проведе традиционния Общински пролетен събор на народното творчество „Да запеем заедно“ Смядово 2017.

Целта на събитието е да се популяризира българския фолклор и обичаи.

Само ден преди това е 6 май - денят на  Св. Георги - покровител на овчарите и стадата. Заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден, винаги е при хубаво време. Затова се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги).

Подготовката за празника започва още от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият се нарича на Св. Георги.

Коли се първото мъжко родило се през годината агне; прекажда се и се освещава. Коленето става пред трапезата, на която има сол, трици и трева, от които предварително се дава на агнето, за да има ситост, плодородие, здраве и живот. Събраната кръв се изсипва върху лехите, за да ражда земята повече.

На пролетния празник в Смядово всеки ще може да опита от изпечени агнета на чеверме и традиционното смядовско „Дробено на пещ“.

Както повелява традицията за този празник всички ще се съберем на обща трапеза.

Ще се играят хора и ще се връзват люлки.

Организатор на пролетния събор е Община Смядово, под патронажа на Кмета на Общината г-жа Иванка Петрова, а основен спонсор е „Карлсберг България“ АД (Концерн), Пивоварна Шуменско пиво – гр. Шумен.

Регламент (243.91 KB, PDF) за провеждане на събора

Заявка за участие можете да изтеглите от тук (205 KB, DOC).