Република България ● Община Смядово

Езици

Общински пролетен събор на народното творчество "Да запеем заедно" Смядово 2016

вторник, 05.04.2016 г.
Категория: 

ОБЩИНСКИ ПРОЛЕТЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО

„Да запеем заедно“

СМЯДОВО 2016

 

На 6 май 2016 г. за втора поредна година ще се проведе традиционния Общински пролетен събор на народното творчество „Да запеем заедно“ Смядово 2016.

Целта на събитието е да се популяризира българския фолклор и обичаи.

Денят 6 май не е случайно избран. Това е денят на Св. Георги - покровител на овчарите и стадата. Заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден, винаги е при хубаво време. Затова се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги).

Подготовката за празника започва още от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият се нарича на Св. Георги.

Коли се първото мъжко родило се през годината агне; прекажда се и се освещава. Коленето става пред трапезата, на която има сол, трици и трева, от които предварително се дава на агнето, за да има ситост, плодородие, здраве и живот. Събраната кръв се изсипва върху лехите, за да ражда земята повече.

На пролетния празник в Смядово всеки ще може да опита от изпечени агнета на чеверме и традиционното смядовско „Дробено на пещ“.

Както повелява традицията за този празник всички ще се съберем на обща трапеза.

Ще се играят хора и ще се връзват люлки.

Организатор на пролетния събор е Община Смядово, под патронажа на Кмета на Общината г-жа Иванка Петрова, а Главен спонсор е „Карлсберг България“ АД (Концерн), Пивоварна Шуменско пиво – гр. Шумен, със специалното участие на ПОЛИ ПАСКОВА.

 

Регламент за провеждане на Общински пролетен събор на народното творчество „Да запеем заедно“ Смядово 2016 (34.6 KB, DOCX)

Заявка за участие в Общински пролетен събор на народното творчество „Да запеем заедно“ Смядово 2016 (205 KB, DOC)