Република България ● Община Смядово

Езици

Почина президентът Желю Желев

петък, 30.01.2015 г.
Категория: 

На 30 януари, на 79-годишна възраст внезапно почина първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Желю Желев е философ и виден дисидент, общественик и държавник. Той е основен инициатор и съосновател на Клуба за гласност и преустройство и е сред основателите на Съюза на демократичните сили през декември 1989 г. и пръв негов председател. Ръководи делегацията на СДС на Кръглата маса, на която се взема решение за провеждане на многопартийни избори и свикване на Велико народно събрание (ВНС) за промяна на Конституцията. Председател е на парламентарната група на СДС във ВНС през юни 1990 г. На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател (президент) на Република България, а на 19 януари 1992 г., съгласно новата Конституция на страната, е избран за държавен глава пряко от народа.

От 1993 г. е патрон на Либералния интернационал, а от 1997 г. е почетен председател на партия "Либерално-демократична алтернатива". Президент е на Фондация "Д-р Желю Желев", член, основател и президент на Балканския политически клуб.

Желю Желев е носител на най-високото държавно отличие орден "Стара планина" I степен, както и на множество академични и държавни награди, една от които Почетен гражданин на Смядово.

Съболезнователни адреси до близките изпратиха Кметът на община Смядово г-жа Иванка Петрова и председателката на Общински съвет Смядово г-жа Маргарита Киранова.