ТРИФОН ЗАРЕЗАН

 

 

На Трифоновден се извършва ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност.

Ритуалът е почти еднакъв в цялата страна. Всеки стопанин, щом пристигне на лозето си, се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва пръчки от три корена и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, запазена от огнището от Бъдни вечер.

Зарязването се придружава от благословии за берекет. Отрязаните свежи пръчки свиват на венчета, които стопаните слагат на калпаците си, през рамо, на бъклицата, а някои ги отнасят вкъщи и ги поставят на домашната икона.

После мъжете се събират на обща трапеза в лозята, придружена от песни и хора.

 

14 фев 2010 г.

По традиция, с пресъздаване на ритуала, характерен за този ден, за пореден път гражданството на Смядово имаше възможност да се потопи в самобитността на празника „Трифон Зарезан” и в нежните задявки, свързани със „Свети Валентин”. Освен това си поискахме и прошка/Празникът Сирни Заговезни също беше на 14 февруари/.

Самодейците от читалище "Братство", гр. Смядово пресъздадоха празничния ритуал по зарязване, на лозето на Атанас Желязков в местността „Новите лозя".

По повод на празника, Община Смядово и читалище "Братство", организираха конкурс за най-добро домашно вино.

Пет членно компетентно жури излъчи "Баш майстор" на домашно вино сред 30 мостри, предоставени от жители на града, а "Майстор"-и на вино бяха определени в три категории - за бяло, розе и червено вино. Освен тези четири приза всички останали участници също получиха грамоти.

 

 

Атанас Желязков

 

На връщане от лозята домакини посрещат с домашно вино и мезе.

 

 

Всички мостри бяха поставени в еднакви бутилки.